Een vaak gehoorde weerstand tegen EFT is dat het zo inzoemt op nare gevoelens. Stilstaan bij narigheid is niet populair. Als het maar even kan buigen we het negatieve snel om naar iets positiefs. Het zit al in onze begroeting: ‘Hoe is het met je?’ ‘Ja, goed hoor’! ‘Nou ja… ik heb wel…’. ‘Maar ja, het kan altijd erger!’
We zijn zo goed in het ontkennen en wegduwen van nare gevoelens geworden, dat ontkennen een tweede natuur is geworden. Soms herken je er niet eens een ontkenning meer in. Een mooie en schadelijk ontkenning hoorde ik vorige week van een klant die de diagnose: chronisch ziek heeft gekregen van zijn arts. Hij leeft al 7 jaar een aangepast leven, zodat hij nog een aantal dingen kan doen, die hij graag doet. Zo slaapt hij tussen de middag een paar uur, zodat hij daarna weer wat energie heeft voor de rest van de middag. Het leek alsof hij zijn leven redelijk op orde had. Zijn situatie was redelijk stabiel, het werd niet veel slechter en niet veel beter. Hij wilde wel eens EFT proberen.
Al snel bleek dat hij zichzelf regelmatig dwong om minder rust te nemen, dan hij eigenlijk nodig had. Met sporten trainde hij regelmatig net even over zijn grenzen heen. Elke ochtend stond hij met een positief gevoel op, klaar om er wat van te maken. Elke avond ging hij teleurgesteld naar bed, omdat hij altijd minder had kunnen doen dan hij had gehoopt. Tijdens onze sessie bleek dat hij het laatste deel van de opstartzin ‘en ik accepteer mezelf volledig’ niet te kon uitspreken. Hij kan zichzelf niet accepteren, omdat hij daarmee ook zijn ziekte zou accepteren.
Pijn en ziekte zijn signalen van je lichaam dat er iets aan de hand is, dat je iets moet veranderen. Het is alleen niet altijd meteen duidelijk wat er achter schuilgaat. Op school leren we niet hoe we deze signalen constructief kunnen aanpakken. Velen van ons worden meester in het wegduwen en negeren van vervelende gevoelens en een enkeling zwelgt in zelfmedelijden en komt daar niet uit.
Als klein kind leer je al dat stampvoeten en gillen van boosheid, als je niet die lekkere snoepjes mag in de winkel, geen acceptabel gedrag is. De meeste kinderen leren rond hun derde jaar dat, als je een lief kind wil zijn, je je moet aanpassen. Je leert dat angst, pijn en verdriet voor watjes is en dat je dit beter maar kan wegstopen of wegredeneren.
Er is weinig plaats voor emoties als angst, verdriet en boosheid en ze worden gezien als negatief.
De opluchting voor je lichaam
Met EFT is het gelijktijdig benoemen wat je dwars zit of pijn doet, juist een enorme opluchting voor je lichaam. Soms komen er heftige emoties los, en dat is prima. Ze nemen na korte tijd in heftigheid af. Pijn neemt af en verdwijnt. De negatieve gevoelens die vastzaten aan situaties maken plaats voor een kijk op de zaak. En ineens krijg je een ingeving: van zure appels maak je een prima appeltaart! Er komt ruimte voor alternatieven in situaties die uitzichtloos leken.
Praktijktips voor het anders omgaan met pijn en nare gevoelens
- Onverwachts moest ik naar de tandarts en bleek dat mijn kies niet meer te redden was. De wortel was gebroken en hij moest eruit. Tijdens het inwerken van de verdoving voelde ik me verdrietig. Het voelde alsof ik afscheid van iets moest nemen dat bij mij hoorde. Het trekken duurde even en het akelige geluid noteerde ik in gedachten. Ik voelde mijn armen en benen verkrampen en had de neiging mijn adem in te houden. Ik probeerde bewust naar mijn buik te ademen en goed uit te ademen. Eenmaal thuis, nog een beetje bibberig en met natte oksels van angstzweet, begon ik meteen met EFT toe te passen, op de gevoelens die ik voor en tijdens het trekken had gevoeld (één aspect tegelijk!). De tandarts had me gewaarschuwd dat ik last zou krijgen van een zeurende pijn en dat het soms voorkwam dat je flinke napijn kon krijgen.
Pijn heb ik niet gehad, maar om nou te zeggen dat ik top fit was, is ook weer overdreven. Het is geen wondermiddel! - Heb je een ingreep in het vooruitzicht en zie je er tegenop? Je kent vast het gezegde ‘de mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest. Misschien is het niet de eerste keer en heb je er al een vervelende ervaring mee. Door voorafgaand aan de ingreep je angst en zorgen te benoemen en tegelijkertijd EFT toe te passen, neutraliseer je je emoties en ben je meer ontspannen, waardoor je minder pijn zal voelen.